Energiecoaches gecertificeerd

Donderdag 10 september 2020 namen 4 van de 5 energiecoaches hun ‘Energiecoach-certificaat’ in ontvangst van wethouder Wim de Jong.

Op de foto van links naar rechts: Tony van Echten (projectleider Energie in Bunschoten), coach Julia Koelewijn, coach Jan Danhoff, coach Maas de Harder, wethouder Wim de Jong en coach Jans Huttinga. Op de foto ontbreekt coach Meindert Huijgen.

Waarom een energiecoach?

Het wordt steeds duidelijker, dat we ons voorbereiden op een toekomst, waarin in onze huizen veel gaat veranderen. Een huis dat klaar is vooor die toekomst heeft een lagere energierekening, meer wooncomfort, een gezonder binnenklimaat en minder uitstoot van CO2. Maar de vraag is: hoe kom je daar? Waar moet je beginnen? Wie kun je vertrouwen? Wie kan je helpen? ​

Wat is een energiecoach?

Energiecoaches zijn ‘gewone’ inwoners, die een training hebben gehad om dorpsgenoten te kunnen helpen, die aan de slag willen met het energiegebruik van hun woning, maar niet weten hoe. Dat zijn er veel. Kleine doe-het-zelf maatregelen lukt misschien nog wel, maar hoe zit het met grotere maatregelen zoals isoleren, verwarmen, energie opwekken? Een energiecoach is geen energieadviseur. Het is een ‘gids’, die dorpsgenoten op weg helpt naar een huis dat klaar is voor de toekomst. De weg daar naartoe is namelijk voor de meeste woningeigenaren een ondoorgrondelijk doolhof.

Wat doet een energiecoach?

Een energiecoaches is in de eerste plaats een gesprekpartner die samen met u bekijkt wat er in uw woning op energiegebied beter kan. Een energiecoach luistert naar uw vragen en geeft tips om verdere stappen te zetten. Energiecoaches hebben een goede basiskennis van wat er kan op het gebied van energiebesparing. En ze kunnen aangeven waar u terecht kunt, als u echt aan de slag wilt met uw woning. Voor advies of voor offertes.

Een aantal energiecoaches kan ook een warmtescan maken van uw woning, maar daarvoor zijn er wel een aantal aanvullende voorwaarden. U leest er HIER meer over.

Aanvragen

Als u bezoek wilt van een energiecoach, dan kunt u een aanvraag doen op het Energieloket van de gemeente Bunschoten. U vindt HIER het inschrijfformulier. Als u dat heeft  ingevuld nemen we contact met u op. We proberen dan een afspraak te maken die het beste bij u past.

Niet met lege handen…

De gemeente Bunschoten heeft samen met vier andere Eemland gemeenten een landelijke subsidie gekregen om  woningeigenaren in 2020 te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Er is in totaal voor 900 woningeigenaren in Bunschoten een bespaartegoed van €65 beschikbaar. Dat tegoed kan gebruikt worden voor kleine ‘doe-het-zelf’ maatregelen, maar ook voor grotere maatregelen. HIER leest u er meer over. Deze actie is vooral bedoeld voor woningeigenaren die serieus aan de slag willen met hun ​woning. De cash-back actie zal vooral worden ingezet in combinatie met een ‘adviesgesprek’. Een gesprek met een energiecoach valt daar zeker onder, dus de energiecoaches nemen een (virtuele) zak met geld mee.